Kuchnia

słodkości

piernikobrownie


Jeśli piernik, to właśnie taki, miękki i wilgotny :) I do tego dość gruba warstwa czekoladowej polewy z dodatkiem imbirowego syropu.

Składniki:

115 g masła
150 g gorzkiej czekolady
150 g melasy
3 jajka
200 g mąki
200 g jasnego brązowego cukru
35 g kakao
1/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków

polewa:

150 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 36%
2 łyżki syropu imbirowego

Wykonanie:

piernik: Masło, czekoladę i melasę roztapiamy w garnku. Odstawiamy, żeby trochę ostygło. Mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do nich roztopioną czekoladę i jajka. Mieszamy do połączenia i wylewamy do formy1 wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez ok. 35 minut.

polewa: Czekoladę, śmietankę i imbir rozpuszczamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą odstawiamy na chwilę. Kiedy polewa trochę zgęstnieje, ale nadal będzie płynna, wylewamy ją na piernik.


1 W oryginalnym przepisie forma 20 x 20 cm, ja użyłam 24 x 24 cm. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation