Kuchnia

obiady

Tarta ze szpinakiem • DietMap
Składniki:
Mąka kukurydziana - 70g (4 ⅔ łyżki)
Mąka pszenna pełnoziarnista - 105g (7 łyżek)
Mąka jaglana - 40g (¼ szklanki)
Sól biała - szczypta
Masło ekstra - 90g (18 łyżeczek)
Woda - 30g (¼ szklanki)
Szpinak, mrożony - 750g
Oliwa z oliwek - łyżka stołowa
Czosnek duży - 2 ząbki
Mleko spożywcze, 2% tłuszcz. - 1 szklanka
Cebula - 1sztuka
Śmietanka kremowa 30% - 4 łyżki stołowe
Jaja kurze surowe - 3 sztuki
Tymianek suszony - 2g yżeczka
Ser Gouda - 4 plastry
Sól biała - szczypta
Pieprz czarny - szczypta
Gałka muszkatołowa mielona - 5 szczypt
Sposób przyrządzenia
1: Przygotuj kruche ciasto: Wszystkie mąki wymieszaj a następnie posiekaj razem z zimnym masłem. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

2: Przygotuj nadzienie: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj mrożony szpinak i poczekaj aż się rozmrozi. Odparuj nadmiar wody, dopraw gałką muszkatołową i sporą ilością soli.

3: W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietankę, jaja, starty ser, sól i pieprz.

4: Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym szpinakiem, zalej masą jajeczną i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation