Kuchnia

wypieki

nazook - armeńskie ciastka z orzechami


ciasto:
500 g mąki
0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
szczypta soli
3/4 szkl kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru

kruszonka:
170g mąki
170g cukru
50g miękkiego masła
50g orzechów u mnie włoskie

dodatkowo:
1 jajko
mąka do podsypania




ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę i owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier dodajemy masło i zagniatamy wszystko na kruszonkę.

Orzechy drobno siekamy. Ja wrzuciłam do blendera. Jajko rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka do dwóch miseczek. Żółtko jak i białko roztrzepujemy widelcem.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt 30x20cm. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy połową kruszonki oraz połową orzechów. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko spłaszczamy ręką. Smarujemy żółtkiem oraz posypujemy kruszonką. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Zwinięte ciasto tniemy pod ukosem na kawałki mniej więcej 2cm.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35min w 180st
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation