Kuchnia

wypieki

Pomarańczowe ciasteczka z galaretką

Składniki ( na około 35 ciastek )

* 250 g masła o temperaturze pokojowej
* 500 g mąki pszennej
* 200 g cukru
* 2 żółtka
* 1 jajko
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 pomarańcza

* 1 galaretka pomarańczowa
* 100 g białej czekolady
* 50 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.

W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz jajkami - ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory.
Ciastka piec w 170 stopniach C około 12 minut - na złoto.

Upieczone ciastka pozostawić do wystygnięcia.

W tym czasie rozpuścić galaretkę w 300 ml wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia.

W rondelku podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na 5-7 minut. Czekolada ma lekko stężeć, nie może być płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek.

Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka bez dziurki i przyklejać ciastko z dziurką. W otworek wlewać lekko tężejącą galaretkę.

Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation