Kuchnia

Boze Narodzenie

Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

600 g mąki pszennej
200 g cukru
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
250 g miodu
1 torebka przyprawy do piernika
3 całe jajka
3 żółtka
100 g masła







Masa serowa:

1 kg białego sera (twarogu) dwukrotnie zmielonego
250 g masła lub margaryny
4 całe jajka
1 budyń śmietankowy
1 torebka cukru waniliowego
200 g cukru (w oryginale 400 g)
100 g rodzynek
aromat arakowy i pomarańczowy – do smaku
Wszystkie składniki na ciasto siekamy nożem, rozcieramy w palcach grudki i zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15-20 minut.

Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do garnka, rozcieramy i dobrze mieszamy. Garnek z masą wkładamy do większego garnka z niewielką ilością gotującej się wody. Trzymamy garnek w kąpieli wodnej mieszając cały czas, aż masa stanie się gorąca i zgęstnieje. Współcześnie masę serową można gotować w garnku z grubym dnem lub naczyniu z nieprzywieralną powłoką (bezpośrednio na gazie, bez kąpieli wodnej) pilnując, żeby ser nie przywierał do dna. Masę lekko przestudzamy przed przekładaniem.

Z masy można ubrać dwie duże łyżki na dekorację wierzchu. Pozostałą masę dzielimy na dwie połowy i przekładamy: placek – połowa sera – placek – połowa sera – placek. Wierzch dekorujemy dowolnie, np. polewą czekoladową. Ja posmarowałam wierzch niewielką ilością masy, którą wcześniej odłożyłam i posypałam ją mielonymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation