Kuchnia

wypieki

1. Rogaliki z makiem
Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z makiem, doskonałe na pyszne i wyjątkowe dni karnawałowe lub kolacje wigilijną. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.
30 minut czas przygotowania
30 porcji
Składniki na rozczyn:
• 25 g drożdży świeżych
• ½ szk. mleka
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka maki pszennej

Składniki na ciasto:
• 3 ½ szk. maki pszennej
• Szczypta soli
• 2 całe jajka
• 80 g masła
• ½ szk. cukru
• 1 szk. mleka
Składniki dodatkowe:
• 80 g masy makowej
• 1 całe jajko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wykłam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Na każdy kawałek smaruję masą makową i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
5. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation