Kuchnia

Wigilia

Krucho- drożdżowe paszteciki wigilijne

Składniki na ok 30 szt:
Ciasto krucho- drożdżowe

250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
70 g śmietany ukwaszonej 12%
1 żółtko
20 g drożdży
1/2 łyżeczki soli

Farsz:

50 g suszonych grzybów
500 g kapusty kiszonej
1 szt cebula
100 g masła
sól, pieprz

Dodatkowo:

jajko+1 łyżka mleka
sezam

Przygotowanie:
Farsz: Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, uważając żeby grzyby po zagotowaniu nie wykipiały. Kapustę włożyć do małego garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna po zagotowaniu wodę odlać i zalać kapustę świeżą wodą, wtedy gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i dokładnie wycisnąć z kapusty resztę wody.
Grzyby po ugotowaniu odcedzić i ostudzić.
Kapustę i grzyby bardzo drobno posiekać. Szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło i dodać cebulkę. Delikatnie zeszklić cebulkę, nie smażyć. Dodać do posiekanej kapusty i grzybów. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: Mąkę wysypać na blat, zrobić w niej dołek i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie dodać żółtko, śmietanę, sól i drożdże. Siekać nożem do momentu aż składniki zaczną się łączyć, wtedy rękami zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godz.

Sklejanie: Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Wzdłuż boku nałożyć rulonik z nadzienia (można wyciskać z rękawa cukierniczego), zawinąć ciasto w rulon tak aby łączenie było od spodu. Ostrym nożem odkroić rulonik podzielić go na małe paszteciki. Z pozostałym ciastem i nadzieniem postępować tak samo.
Gotowe paszteciki wigilijne układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Paszteciki piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 15-20 min aż nabiorą złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation