Kuchnia

Przekąski

Ziołowe paluszki

Składniki (na 3-4 blachy paluszków):
1 szklanka mąki pszennej (dałam Luksusową Młynomag)
1/4 szklanki mąki graham Młynomag
spora szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
80g masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce min. 30 minut.
Ciasto podzielić na 4 cześć, każdą rozwałkować na kształt zbliżony do prostokąta (łatwiej będzie kroić), na grubość ok 2-3mm, nożem lub radełkiem kroić ciasto na paski o szerokości 1cm i długości ok 15cm, skręcać 2-3 razy, układać na blasze. Piekarnik rozgrzać do 190stC, paluszki piec 10 minut na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation