Inne

kulinaria

BROWNIE CHRUPIĄCY ORZECH

SKŁADNIKI NA BROWNIE
200 g czekolady gorzkiej
130 g masła
2 jajka (w temp. pokojowej)
100 g cukru brązowego
50 g cukru białego
90 g mąki pszennej
SKŁADNIKI NA CHRUPIĄCE ORZECHY
150 g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki)
40 g cukru brązowego
20 g masła
30 ml śmietanki 30-36%
PRZYGOTOWANIE

PRZYGOTOWANIE ORZECHÓW
Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści, całość ładnie połączy wsypać orzechy laskowe i gotować jeszcze 2 minuty.
Wyłożyć równomiernie orzechy na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż staną się złote i rumiane.
Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie oddzielić orzechy nożem lub połamać.
PRZYGOTOWANIE BROWNIE
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
W misce ubić lekko jajka z cukrem (niedługo, 1 minuta mikserem lub trzepaczką wystarczy). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Wysypać równomiernie przygotowane wcześniej orzechy i lekko je docisnąć.
Piec brownie 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po całkowity wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation