Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BABKA Z MAKIEM (NAJLEPSZA, ŚWIĄTECZNA BABKA, IDEALNA)


SKŁADNIKI NA BABKĘ:
5 jajek (białka i żółtka osobno)
1,25 szklanki cukru
200 g roztopionego masła
1,5 łyżeczki esencji waniliowej (albo kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego)
1,25 szklanki mąki
1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka maku

SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 białko (z umytego i wyparzonego jajka)
250 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO DO DEKORACJI:
kandyzowane wiśnie

WYKONANIE:
BABKA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Żółtka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę. Wlej ostudzone masło i esencję albo aromat i zmiksuj ponownie.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj na gładko.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj za pomocą szpatułki do masy - zrób to delikatnie, ale dokładnie. Na początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj.
Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

LUKIER:
Uwaga: Proporcje mogą się nieco różnić w zależności od wielkości białka. Musisz "na oko" dodać mniej lub więcej cukru lub opcjonalnie dodać kolejne białko i więcej cukru.
Białko ubij za pomocą miksera z cukrem i sokiem z cytryny na gładki lukier. Lukrem polej ostudzoną babkę i udekoruj kandyzowanymi wiśniami. Pozostaw na pół godziny do zastygnięcia lukru. Gotowe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation