Kuchnia

ryby

Dorsz pieczony pod kruszonką

Składniki
4 filety z dorsza bez skóry, każdy po około 150 g)
50 g bułki tartej
25 g masła
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
skórka starta z 1/3 cytryny
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obieram, drobno siekam, papryczkę chili pozbawiam nasion, siekam, umieszczam w miseczce. Dodaje natkę i skórkę z cytryny, mieszam, odstawiam. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Dorsza oprószam z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, układam w naczyniu, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Rozgrzewam patelnię, roztapiam na niej masło, wrzucam bułkę tartą, mieszam, ściągam z palnika. Dodaję czosnek, chili, natkę, skórkę i kilka kropel soku z cytryny, mieszam. Po 10 minutach wyciągam dorsza, układam na nim kruszonkę i wkładam do piekarnika jeszcze na 5 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filetów).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation