Kuchnia

Dania obiadowe - drób

Placuszki z indyka
Składniki
1 pierś z indyka
1 cebula
2 jajka
100 g sera żółtego gouda
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
olej do smażenia

Etapy przygotowania

1

Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę. Wybić jajka. Zetrzeć ser – na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, mąkę, posiekany czosnek oraz natkę pietruszki i szczypiorek. Przyprawić curry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Powstałą masę nabierać łyżką i smażyć na gorącym oleju – podobnie jak placki ziemniaczane. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z surówką z pora.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation