Kuchnia

Boze Narodzenie

Piernik z wkładką


Ciasto piernikowe:

3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
2 opakowania przyprawy do piernika
1 szklanka cukru
125 g margaryny
4 jajka
1 szklanka miodu
1 szklanka śmietany
3 łyżki oleju









Ciasto na wkładkę:

250 g mąki pszennej
3 jajka
4 jabłka (najlepiej szara reneta)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
1 szklanka wiśni z syropu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej








Masa do piernika:

1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
1 żółtko
20 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
50 g białej czekolady
2 łyżki spirytusu






Dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych
1/2 szklanki mocnej herbaty



Przygotowanie ciasta piernikowego:

Mąkę przesiewamy z kakao i sodą oczyszczoną. Mieszamy z przyprawą do piernika. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy do niej 1/2 szklanki cukru.

Margarynę ucieramy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy na przemian miód, śmietanę, olej i połowę mąki z dodatkami.

Na utarte ciasto wykładamy pianę z białek oraz pozostałą mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.

Przygotowanie ciasta na wkładkę:

Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i przesypujemy 1/4 szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę. Orzechy siekamy, rodzynki parzymy wrzątkiem, a wiśnie odsączamy z syropu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą.

Białka ubijamy i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru. Do piany dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy.

Na jabłka przesypujemy połowę mąki, na to wykładamy masę jajeczną, a na nią pozostałą mąkę i bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 40 minut.

Przygotowanie kremu budyniowego:

Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy 3 łyżki mleka oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy przygotowaną mieszankę. Mieszamy do zagotowania i ściągamy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodajemy spirytus.

Złożenie ciasta:

Piernik przecinamy na 2 blaty. Spodni blat nasączamy herbatą i wykładamy na niego powidła. Przykrywamy wkładką, którą również nasączamy herbatą. Na wkładkę wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugą połową piernika. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce, żeby masa budyniowa zastygła. Wierzch można polać polewą*.



* Jeśli nie macie własnego przepisu na dobrą polewę polecam przygotować polewę z żelatyną – jest błyszcząca i nie pęka przy krojeniu:

190 g margaryny (może być pół na pół margaryna i masło)
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
3 czubate łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny




Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i mieszamy. W niewielkim garnku roztapiamy margarynę i dodajemy do niej cukier puder oraz mleko. Chwilkę gotujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i żelatynę. Mieszamy cały czas aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą polewę, która w miarę stygnięcia zacznie gęstnieć. Polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach ciasto polane taką polewą można kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation