Kuchnia

obiad

Wyspy Mielone
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych lub gołąbków przygotuj pieczone kotlety na kapuście. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
50 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 główka kapusty
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 6 łyżek ketchupu
• 10 dag sera żółtego
• Pęczek szczypiorku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy w dwu centymetrowe krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek kapusty smarujemy oliwą i doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
3. Mięso rozkładamy na kapuście i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
4. Po tym czasie wyjmujemy, polewamy ketchupem i posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Ponownie wykładamy do piekarnika i zapiekamy 5 minut.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation