Kuchnia

Dania obiadowe - wieprzowina i wołowina

Żeberka w kapuście kiszonej
Piekielnie dobre żeberka w kapuście, niebanalne połączenie warzyw i przypraw sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem.
6 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 800 g kapusty kiszonej
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 duża marchew
• Olej do smażenia
• 850 ml wody
• 1 kostka rosołowa
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1/2 łyżeczki kminku
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 2 listki laurowe
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Żeberka myję, osuszam, kroję w paski. Doprawiam solą oraz pieprzem i podsmażam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor, następnie podlewam wodą i gotuję do miękkości mięsa.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni typu Wok. Do cebuli dodaję obraną i startą na tarce marchew.
3. Kapustę przelewam zimną wodą, odciskam sok i kroję drobno, następnie przekładam do warzyw na patelnie.
4. Warzywa podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, majeranek, paprykę słodką, pieprz, kminek, ziele angielskie, listki laurowe i gotuję.
5. Przed podaniem mięso łączę z kapustą.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation