Kuchnia

Zupy

Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym | Kwestia Smaku

Składniki

1 kg marchwi
2 cebulki szalotki
1 mały ząbek czosnku
3 cm kawałek imbiru
1/2 papryczki chili lub mniej, do smaku
1 łyżka oliwy lub masła
1 litr bulionu jarzynowego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
świeża kolendra


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Marchew obrać, przyciąć końce, opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia (może być szklana jeśli mamy). Dodać nieobrane cebulki, czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.
W dużym garnku roztopić masło lub podgrzać oliwę, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażyć wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po minucie wlać bulion (najlepiej gorący). Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, sprawdzić doprawienie solą.
Wlać mleko kokosowe i zagotować. Zupa jest już gotowa do podania, chyba, że jest za gęsta, wówczas można rozcieńczyć ją przegotowaną wodą lub bulionem. Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation