Kuchnia

obiad

Zawijany schab

Połączenie tych smaków, to prawdziwe dzieło kulinarne. Tak dobrego schabu jeszcze nie jadłam. Danie pięknie wygląda, więc doskonale prezentuje się na świątecznym i uroczystym stole. To smaczne i sycące danie na każdą okazje i dla każdego. Do dzieła.

6 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki ketchupu
• 2 łyżki musztardy
Składniki na sos:
• 1 cebula
• 4 pomidory
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka miodu
• ½ łyżeczki imbiru suszonego
• Szczypta chili
• ½ łyżeczki tymianku
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania mięsa:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam odstające części i kroję tak żeby powstał mi duży prostokąt. Mięso rozbijam, doprawiam solą oraz pieprzem.
2. Cebulę obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte pokrojone bardzo drobno pieczarki. Smażę przez dziesięć minut i dodaję sól, pieprz, ketchup, musztardę i jeszcze smażę pięć minut.
3. Tak przygotowany farsz rozprowadzam po całej powierzchni mięsa i zwijam w roladę. Owijam folią aluminiową i piekę 50 minut w 180°C.
4. Po upieczeniu kroję w dwucentymetrowe plastry i układam w naczyniu.
5. Cebulę, czosnek obieram, pomidory myję i kroję w cząstki, następnie warzywa blenduję blenderem. Przekładam do garnka, wlewam oliwę, miód, wsypuję imbir, tymianek, sól, chili i pieprz. Gotuję do chwili zagotowania i łączę z mięsem.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation