Kuchnia

obiad

Kotleciki z Indyka w sosie
Takie kotleciki z delikatnego mięsa indyka, mogą zagościć na świątecznym stole, przygotowane z papryczkami Jalapeno, marchewką oraz groszkiem, w aromatycznej przyprawie kurkuma. Proste i szybkie przygotowanie. Przekonaj się Sama.
9 porcji
30 minut czas przygotowania

Składnik na kotlety:
• 1 kg fileta z indyka
• 1 jajko
• Bułka namoczona w wodzie
• 1 cebula
• 1 łyżeczka koperku
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczka pieprzu
• Mąka do panierki
• Olej do smażenia
Składniki na sos warzywny:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 marchew
• 1 łyżka kurkumy
• 5 papryczek Jalapeno
• 1 puszka groszku konserwowego
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso z indyka mielimy maszynką do mielenia, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę, koperek, sól, pieprz i wyrabiamy masę mięsną. Następnie robimy okrągłe kotlety, panierujemy w mące pszennej i smażmy na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni typu wok. Do warzyw dodajemy obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy kurkumę, sól oraz chili.
3. Papryczki myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w krążki i łączymy z warzywami.
4. Następnie wlewamy sos sojowy i dziesięć minut gotujemy.
5. Na koniec dodajemy groszek odlany z zalewy i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
6. Sos warzywny łączymy z kotletami i podajemy z ryżem lub makaronem.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation