Kuchnia

przepisy

Słońce z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego ok. 100g serka kremowego typu Philadelphia ok. 150g łososia wędzonego posiekane świeże lub mrożone zioła sól, pieprz

Dodatkowo:

1 jajko

Sposób przygotowania:

Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.

2

Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować serkiem kremowym i posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć plasterki łososia. Przykryć drugim, wyciętym kołem.

3

4

5

Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.

6

Każdy promień skręcić 2 lub 3- krotnie.

7

8

Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować serkiem, posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć łososia. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation