Kuchnia

smakowitosci i slodkości

Śledzie w sosie musztardowo-jogurtowym


Składniki
(1 słoik)
300 g śledzi a’la Matjas
40 g musztardy francuskiej
30 g musztardy Dijon
30 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu

Zaczynamy od namoczenia śledzi. Najpierw przepłukujemy je pod bieżącą zimną wodą, a następnie wkładamy je do miski i zalewamy je mlekiem. Śledzie moczymy przez 2 godziny, jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na skos na 3 centymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przelewamy wrzątkiem i osączamy. Czosnek drobno siekamy lub ścieramy na drobnych oczkach tarki i dokładamy do cebuli. Dodajemy obie musztardy, majonez, jogurt oraz kurkumę i pieprz, dokładnie mieszamy ze sobą. Sos musztardowo-jogurtowy przelewamy do śledzi, porządnie je w nim obtaczamy i przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na noc, żeby smaki się przegryzły. Przepis na Thermomix
Zaczynamy od namoczenia śledzi. Najpierw przepłukujemy je pod bieżącą zimną wodą, a następnie wkładamy je do miski i zalewamy je mlekiem. Śledzie moczymy przez 2 godziny, jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na skos na 3 centymetrowe kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 5s/obr.5, przekładamy ją do koszyczka i przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do osączenia. Na wirujące noże wrzucamy przez pokrywę ząbek czosnku i rozdrabniamy 3s/obr.10. Zgarniamy go na dno za pomocą kopystki.
Dokładamy obie musztardy, majonez, jogurt oraz kurkumę i pieprz. Mieszamy sos 15s/obr.3,5. Dodajemy cebulę i mieszamy za pomocą kopystki. Do miski wkładamy pokrojone śledzie, zalewamy je sosem musztardowo-jogurtowym i dokładnie mieszamy ze sobą. Przekładamy śledzie do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na noc, żeby smaki się przegryzły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation