Kuchnia

Wigilia

Śledzie w suszonych pomidorach i musztardzie francuskiej
700 g filetów śledziowych a'la matias
4 łyżki musztardy francuskiej
1 duża cebula lub 2 małe
słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 250 g
sól
pieprz świeżo mielony
olej rzepakowy


Śledzie namoczyć w zimnej wodzie albo mleku na min 2 h. Odcedzić, osuszyć i pokroić w paski/dzwonka. Włożyć do miski.
Cebulę pokroić w piórka, pomidory na niewielkie kawałki lub plasterki. Wszystko dodać do śledzi, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać olej ze słoiczka z pomidorów, uzupełnić olejem rzepakowym, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min 2 h, a najlepiej na cały dzień a nawet dwa dni. Po tym czasie są idealne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation