Kuchnia

Dieta

Kaszowy batonik Kasi
Składniki na 16 batoników

200 g (1 szklanka) kaszy gryczanej niepalonej (to jest ta jasna, lekko zielona)

200 g (1 szklanka) orzechów (u mnie mix migdały, nerkowce, włoskie)

20 g ziarek dyni

20 g suszonych owoców goji

70 g naturalnego miodu (u mnie lipowy)

30 g oleju kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

Blacha kwadratowa 20X20

Papier do pieczenia

Wykonanie

Na patelnie wsypać kaszę i prażyć ją bez tłuszczu, kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dzięki temu kasza będzie niezwykle chrupiąca i przyjemna w gryzieniu. Przesypać uprażoną kaszę do miseczki.

Następnie na patelni bez tłuszczu uprażyć orzechy i ziarka dyni. Należy od czasu do czasu je mieszać, aby nic się nie przypaliło. Dodać je do kaszy, dodać owoce goji i cynamon. Wymieszać dokładnie.

Na patelni, na bardzo, bardzo małym ogniu rozpuścić olej kokosowy i miód, cały czas mieszając. Kiedy będzie płynny, szybciutko przelać do miski z kaszą i orzechami i dokładnie wymieszać, aby miód dobrze połączył się ze wszystkimi składnikami.

Masę na batonik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżyć wodą, dużą łyżkę i ugniatać batonik, aby składniki dobrze się połączyły i posklejały. Blachę wstawić do zamrażarki na około 2 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation