Kuchnia

Christmas cake

Paleo ciasto kokosowo-bananowe z makiem

Składniki:
Ciasto:
70 gramów mąki kokosowej
150 gramów oleju kokosowego, roztopionego
3 średniej wielkości, bardzo dojrzałe banany
4 jajka
1 łyżka miodu
50 gramów maku
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa (opcjonalnie, ale bardzo ładnie podkreśla smak ciasta):
50 gramów pasty kokosowej (zmielonych na masę wiórków kokosowych, do kupienia w sklepach ekologicznych – szukać pod nazwami krem kokosowy/pasta kokosowa/creamed coconaut)
40 gramów oleju kokosowego lub masła (wersja bardziej lub mniej kokosowa)
Jajka wbijamy do miski i ubijamy ok. 5 minut aż masa się dosyć mocno napuszy i zwiększy objętość. Dodajemy miód i rozbite widelcem banany, miksujemy kolejne 10 minut. Cienkim strumieniem wlewamy roztopiony olej, miksuje jeszcze ok. 2-3 minuty. Do innej miski przesiewamy mąkę kokosową i mieszamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy do ciasta razem z makiem i mieszamy łopatką. Odstawiamy na 3 minuty. W międzyczasie formę do pieczenia wykładamy papierem. Mieszamy całość raz jeszcze i wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (dół i góra, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 35 minut – patyczek wbity w ciasto powinien być czysty, a wierzch i boki ciasta zarumienione.

Polewa: w rondelku roztapiamy olej kokosowy lub masło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy krem kokosowy. Czekamy aż ten również się roztopi i połączy z tłuszczem (w razie czego można wstawić na niewielki ogień). Studzimy – najlepiej wstawić do lodówki na ok. 5-10 minut, jednak pilnować czasu, by masa nie stwiardniała za bardzo. Lekko gęsty rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation