Kuchnia

Kuchnia

Makowiec zakręcony

SKŁADNIKI
ciasto drożdżowe:
15 g świeżych drożdży
40 g cukru (niecała 1/4 szklanki)
70 ml ciepłego mleka (około 1/3 szklanki)
1 jajka rozmiar L
50 ml oleju (1/4 szklanki)
250 g mąki (trochę ponad 1,5 szklanki)
skórka starta z jednej pomarańczy
masa makowa:
200 g mielonego maku (1 opakowanie)
3- 6 łyżek miodu - do smaku
100 g rodzynek
50 ml rumu
ok 150 g orzechów (użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały)
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
aromat migdałowy - kilka kropel - ja lubię dodać
4 jajka
lukier:
150 g cukru pudru
kilka łyżek mleka do konsystencji
INSTRUKCJA

masa makowa:
Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.
200 g mielonego maku
Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.
100 g rodzynek,50 ml rumu
Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową - dokładnie odciśnij z wody.
Przełóż mak do miski.
Dodaj do niego miód - na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową - wymieszaj.
3- 6 łyżek miodu,100 g rodzynek,ok 150 g orzechów,100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.
aromat migdałowy
Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.
4 jajka
ciasto:
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
15 g świeżych drożdży
Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.
70 ml ciepłego mleka
W dużej misie umieść mąkę, jajko, resztę cukru, olej i skórkę pomarańczową.
40 g cukru,1 jajka,50 ml oleju,250 g mąki,skórka starta z jednej pomarańczy
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
Rozsmaruj na cieście masę makową.
Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiany.
Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).
150 g cukru pudru,kilka łyżek mleka
Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation