Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Świąteczna babka w kolorze choinki - Make Cooking Easier : Make Cooking Easier
Skład:

(forma podłużna o wymiarach: 11 cm x 35 cm)

4 jajka

200 g brązowego cukru

300 g mąki

250 g mrożonego szpinaku

1 tabliczka białej czekolady

duża garść suszonych daktyli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki miodu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

300 ml oleju roślinnego
Rozmrożony szpinak, miód i olej miksujemy w blenderze na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z sodą i przyprawami. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę oraz zmiksowany szpinak. Całość dokładnie wymieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy.
Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto ostygnie. Babkę możemy udekorować lukrem i żurawiną (żurawinę wymieszałam z drobnym cukrem i na 30 minut przed dekorowaniem umieściłam w zamrażalniku). Aby przygotować lukier – wymieszałam ciepłą wodę z taką ilością cukru pudru, aż masa zrobiła się śnieżnobiała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation