Kuchnia

obiad

Zimowa Rozgrzewająca Zupa
W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi. Taką zupę możemy przygotować na przeróżne uroczystości. Spróbuj i przekonaj się.
10 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg mięsa szynki wieprzowej
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 5 ziemniaków
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• ½ selera
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 200 g przecieru pomidorowego
• 3 łyżka mąki pszennej
• Olej do smażenia
• Sól
• 3 listki laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 4 ziarna pieprzu czarnego
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę i mieszam z solą oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Następnie dodaję do cebuli i czosnku.
3. Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę i zalewam wodą, gotuję z dodatkiem soli.
4. Warzywa marchew, pietruszkę oraz selera obieram, myję i kroję. Marchew oraz pietruszkę w słupki a selera w kostkę. Warzywa przesmażam na oleju i dodaję do ziemniaków.
5. Pod koniec gotowania warzyw tzn. jak warzywa są już prawie miękkie dodaję umyte, obrane z nasion i pokrojone w paseczki drobne papryki.
6. Następnie warzywa łączę z mięsem i wlewamy pomidory w puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiam papryką słodką, chili, ewentualnie solą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Chwilkę gotuję zagęszczam zupę mąką rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Dwie minutki gotuję.
7. Zupa gotowa.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation