Kuchnia

obiad

Mielone w sosie myśliwskim
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie myśliwskim. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
11 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka majeranku
• 1 marchew
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• sól
• 2 łyżki śmietany 12 %
• Mąka pszenna do obtoczenia
• Olej do smażenia
Składnik na sos:
• 10 g grzybów suszonych
• 1 cebula
• 6 ogórków kiszonych
• 200 g przecieru pomidorowego
• Kostka grzybowa
• 1 łyżka mąki pszennej
• ½ szk. śmietany 12%
• Szczypta Chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, dodaję obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Na koniec wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robię podłużne kotlety, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. Grzyby suszone zalewam wodą, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie grzyby drobno kroję a wodą z grzybów wlewam na większą patelnię. Dolewam jedną szklankę wody, dodaję kostkę grzybową i gotuję.
3. Kotlety po usmażeniu przekładam do gotującej się wody.
4. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone grzyby. Usmażone grzyby przekładam do kotletów.
5. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone, doprawiam solą oraz chili.
6. Do naczynia wsypuję mąkę pszenną, wlewam przecier pomidorowy i odrobinę wody letniej. Dokładnie mieszam i zagęszczam sos. Chwilkę gotuję, odstawiam na bok i wlewam śmietanę.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation