Kuchnia

FASZEROWANE WARZyWA

Produkty:

4 sztuki papryki żółtej lub czerwonej,
250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
125 g sera sałatkowego typu greckiego,
1 łyżka suszonego oregano,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki natki pietruszki,
100 g ugotowanego ryżu,
1 cebula,
4 łyżki oliwa z oliwek,
150 g zielonych oliwek,
150 g śmietana 12%,
sól,
pieprz.

Czas przygotowania: około 1 godziny

Czosnek siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Czosnek oraz cebulę mieszamy z mięsem mielonym.
Dodajemy ugotowany ryż.
Do mięsa wkruszamy ser i dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem według uznania.
Z papryki odcinamy górę (około 2 cm) z łodyżką.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Paprykę nacieramy wewnątrz solą, pieprzem i oregano.
Wypełniamy dokładnie farszem mięsnym.
Nakrywamy pozostałą częścią papryki.
Nadziane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego (bez pokrywki)
Skrapiamy całość oliwą.
Pieczemy 35 minut w 180′c.

Sos:

Oliwki kroimy w drobną kostkę.
Czosnek siekamy w drobną kostkę.
Zalewamy śmietaną.
Odstawić na około 10 minut.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation