Kuchnia

obiad

Ciasto Michałkowa Nutka
Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą z dodatkiem smacznych cukierków, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Kakaowe ciasto z masą, dżemem i Michałkami, które wykonasz łatwo. Ten smak zaskoczy każdego.
Forma 23cm x 23 cm
20 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na biszkopt:
• 5 jajek
• 5 łyżek maki pszennej
• 5 łyżek maki ziemniaczanej
• ¾ szk. cukru
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
Składniki na masę z cukierkami:
• 500 g śmietany 30%
• 15 cukierków Michałki
• ½ szk. cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
Składniki na masę śmietankową:
• 330 ml śmietany 30%
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
Składniki dodatkowe:
• 350 g podłużnych biszkoptów
• 280 g dżemu wiśniowego
• 10 cukierków Michałek
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem. Dodaję stopniowo cukier i żółtka. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem i stopniowo dodaję do masy jajecznej, miksując cały czas. Masę biszkoptową wylewam do formy i piekę 30 minut w 180°C.
Sposób przygotowania ciemnej masy:
1. Jedną szklankę śmietany podgrzewam lekko i dodaje cukierki, nie gotuję, mieszam do rozpuszczenia się cukierków i studzę.
2. Pozostałą śmietanę ubijam mikserem z cukrem pudrem i łączę z masą z cukierków. Następnie dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatyną, miksuje chwilkę i wylewam na upieczony, ostudzony biszkopt.
3. Układam biszkopty a pomiędzy ciastka wtykam dżem wiśniowy.
Sposób przygotowania masy śmietanowej:
1. Śmietanę ubijam, dodaję cukier oraz rozpuszczoną w malej ilości wody żelatynę. Masę wykładam na biszkopty.
2. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi pozostałymi cukierkami.
3. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation