Kuchnia

coś na ząb

Bułki do hot dogów.

Składniki na 7 bułek do hot dogów:
ROZCZYN:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki
125 ml ciepłego mleka

Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę, mleko, dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 10 minut.

RESZTA SKŁADNIKÓW:
350 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej)
1/2 łyżeczki soli
25 g roztopionego masła
75 ml ciepłego mleka
1 łyżka oleju do posmarowania
jajko
sezam

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło, mleko, wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), nie krócej jednak niż 7 minut. Gładkie, elastyczne ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 7 równych kawałków. Każdy z nich formujemy w podłużną bułkę długości kiełbasek, układamy na blasze wyłożonej papierem (można je teraz delikatnie ponacinać) i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy (bez termoobiegu) aż się delikatnie zarumienią. Gotowe bułeczki ostrożnie zsuwamy z blachy i zawijamy w wilgotną ściereczkę i tak zostawiamy do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation