Kuchnia

Przepisy

Zupa Kaszubska
Aromatyczna, rozgrzewająca zupka z kapusty białej z dodatkiem różnych warzyw, to doskonała propozycja na zimne, ponure dni. Zupa jest smaczna, prosta do przygotowania, zachęcam wszystkich.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 400 g kapusty białej
• 1 duża cebula
• 1 duża marchew
• 1 korzeń pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 2 pomidory
• 50 g masła
• 1 łyżeczka kminku
• 1000 g wody
• 2 kostki rosołowe
• 4 ziemniaki
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu
• 1 liść laurowy
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno szatkuję i odstawiam na bok.
2. Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki. Pomidora myję i również kroję na mniejsze kawałki. Warzywa przekładam do blendera i dwie minuty blenduję,
3. Masło rozgrzewam w garnku i dodaję warzywa łącznie z kapustą.
4. Następnie podlewam wodą, dodaję obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie, wsypuję kminek, cukier, sól, pieprz i gotuję około 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania wlewam ocet.
5. Zupa gotowa.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation