Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Galaretka z marakui

SKŁADNIKI:


100 g cukru palmowego (albo białego)
250 ml wody
wstążki skórki z ½ limonki
ok. 12 sztuk owoców marakui
5 listków żelatyny
Krem limonkowy
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
starta skórka z 1 limonki
sok z ½ limonki

Rozpocząć od przygotowania syropu. Wodę i cukier umieścić w rondlu i podgrzewając na małym ogniu, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zwiększyć ogień i zagotować. Wrzucić skórki z limonki, gotować 5 min., po czym zdjąć z ognia i odstawić.

Przeciąć wszystkie owoce marakui na połówki i łyżeczką wyjąć cały miąższ na sitko umieszczone nad miską. Przetrzeć przez sitko bardzo dokładnie cały sok. Powinno wyjść ok. 150 ml soku (jeśli nieco braknie można uzupełnić sokiem z pomarańczy, ale najlepiej dołożyć więcej marakui). Sok odstawić, ale nasionek także nie wyrzucać.

Zanurzyć żelatynę w wodzie na kilka minut, po czym wyjąć i dobrze odcisnąć. Usunąć skórkę z limonki z syropu, odmierzyć 500 ml syropu i wlać go do czystego rondelka. Doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać sok z marakui i żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać przez sitko do dzbanka i pozostawić do ochłodzenia. Przed wstawieniem do lodówki wlać galaretkę do 2-3 pucharków, pozostawiając w górnej części nieco miejsca. Schładzać, aż galaretka się zetnie (ok. 2 godzin).

Ubić pianę ze śmietany, cukru, soku i skórki z limonki. Schładzać do czasu podania.

Na każdej galaretce umieścić 2 łyżeczki kremu limonkowego, a na wierzchu położyć nieco ziarenek marakui i startej skórki z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation