Kuchnia

potrawy

. Udka po chińsku
Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przygotowane, jest idealne na każdą okazję. Odkąd zrobiłam tak przygotowane udka, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że są idealne. Próbowałam wielu przepisów na udka i żaden z nich nie sprostał moim oczekiwaniom, jak ten przepis. Spróbuj i przekonaj się sam.



60 minut czas przygotowania
5 porcji
Składniki:
• 5 udek z kurczaka
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 opakowanie warzyw chińskich
• 1 łyżeczka octu ryżowego
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 3 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Szczypta chili
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Udka, myję, kroję na połówki. Doprawiam solą, oraz przyprawą do kurczaka, układam w woreczku do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.

2. Czosnek oraz cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.

3. Do warzyw dodaję mieszankę warzyw chińskich, podlewam jedną szklanką wody i
gotuję około dziesięciu minut.

4. Pod koniec gotowania wlewam sosy, ocet, miód, doprawiam solą oraz chili. Zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę warzywa z mięsem.

5. Gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation