Kuchnia

ciasto

Rolada piernikowa

Składniki na ciasto:
*3 wiejskie jaja
*3/4 szklanki mąki tortowej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
*1 łyżeczka sody
*po 1/2 łyżeczki cynamonu i suszonego imbiru, szczypta zmielonych goździków i muszkatu
*2 łyżki miodu
nadzienie:
*200 g konfitury żurawinowej
oraz:
*150 g maku
*po 1/3 szklanki suszonej żurawiny, rodzynek i moreli
*50g płatków migdałów
*2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej bio
*3 łyżki miodu
*60 g masła
*naturalny aromat waniliowy
*orzechy i czekolada do dekoracji plus karob lub kakao
INSTRUCTIONS
1
Mak przepłucz na sicie i gotuj 20 minut w mleku lub wodzie.

2
Osącz i zmiel w maszynce.

3
Dodaj do niego miód, rozpuszczone masło, płatki migdałów, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, aromat oraz drobno pokrojone suszone morele. Dokładnie wymieszaj.

4
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

5
Jaja ubij z ksylitolem, dodawaj na przemian mąki, sodę i przyprawy.

6
Miksuj tylko żeby składniki dobrze się połączyły.

7
Ciasto równomiernie rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na kształt prostokąta.

8
Piecz od razu 12 minut - nie dłużej, inaczej ciasto nie będzie elastyczne i nie da się zwinąć.

9
Przygotuj czystą ściereczkę, posyp ją zmielonym ksylitolem lub cukrem pudrem.

10
Upieczone ciasto wyłóż na ściereczkę, papierem do góry.

11
Od razu usuń ostrożnie papier i zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku.

12
Poczekaj aż trochę przestygnie, wtedy ją rozwiń i posmaruj konfiturą z żurawiny, a następnie masą makową i z powrotem zwiń.

13
Wstaw do lodówki na kilka godzin.

14
Przed podaniem posyp z wierzchu karobem lub kakao, ozdób orzechami i kawałkami czekolady
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation