Kuchnia

ciasta

Bajaderka przepis | Bajaderki | Deserek.TV - Przepisy kulinarne na ciasta i desery, domowe wypieki. Video Przepisy Kulinarne ze Zdjęciami i filmami wideo.Dietetyczne przepisy i zdrowa żywność, mrożona kawa - Video przepisy, Polska Gotuje:deserektv

Składniki na Bajaderki: 1 porcja = ok. 40 szt.
Czas przydatności do spożycia – do 7 dni.
Ciasto
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
cukier waniliowy 16 g – 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jajko 2 szt.,
masło 130 g
Pozostałe składniki
dowolne kruche herbatniki 100 g,
przegotowane mleko 3/4 szklanki,
cukier 1/4 – 1/3 szklanki,
namoczone rodzynki lub żurawina 1/2 szklanki,
gęsty dżem lub powidła 1 słoik 350 g,
masło 1/3 kostki ok. 65 g,
esencja migdałowa lub rumowa do smaku 1 łyżeczka,
wiórki kokosowe do obtoczenia,
pokruszone orzeszki ziemne do obtoczenia

Domowe Bajaderki – sposób wykonania:
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Krok 2
Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka oraz pokrojone w kostkę zimne masło i szybko siekamy wszystkie składniki sprężyną do siekania, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma.

Krok 3
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (24 cm x 30 cm) przekładamy ciasto i wylepiamy nim dno formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min.

Krok 4
Ciepłe ciasto kroimy na mniejsze kawałki i pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 5
Do garnka dodajemy masło, mleko, cukier i kakao – doprowadzamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, a następnie do zagotowania się. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 6
W tym samym czasie do blendera dodajemy kawałki ciasta oraz herbatniki i dokładnie rozdrabniamy, a następnie przesypujemy do dużego naczynia. Dodajemy masło orzechowe lub krem Nutella, namoczone wcześniej rodzynki lub żurawinę, nasz ulubiony dżem, olejek migdałowy lub rumowy i łyżka dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na sam koniec dodajemy mleczna masę kakaową i ponownie całość dokładnie mieszamy. Powstała masa powinna być wilgotna – jeżeli jest zbyt wilgotna dodać więcej herbatników, jeżeli zbyt sucha dodać trochę więcej masy mlecznej.

Krok 7
Z powstałej masy formujemy kuli trochę większe od orzecha laskowego i obtaczamy w rozdrobnionych orzeszkach ziemnych lub wiórkach kokosowych. Możemy je także wcześniej zanurzyć w roztopionej czekoladzie, a następnie obtaczać w wiórkach lub orzeszkach. Odstawiamy do lodówki do stężenia na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation