Kuchnia

drobne ciasteczka

Ciastka czekoladowe nadziewane nutellą
Składniki na około 20 sztuk:

20 łyżeczek nutelli
115 g masła, w temperaturze pokojowej
40 g drobnego cukru do wypieków
90 g jasnego brązowego cukru muscovado
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
140 g mąki pszennej
40 g kakao
3 g (1 łyżeczka) skrobi ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotować talerzyk lub deseczkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią wyciskać z rękawa cukierniczego lub nakładać łyżeczką małe porcje nutelli (u mnie ok. 3/4 łyżeczki na porcję). Włożyć do zamrażarki na minimum pół godziny przed przystąpieniem do wykonania ciasteczek. To będzie nadzienie do ciastek.

W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do uzyskania puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, następnie jajko i ponownie utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.

2 płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować nieduże kulki (ok. 18 – 20 g), następnie lekko rozpłaszczać je na dłoni, na środek każdego z nich kłaść zamrożoną nutellę i obtaczać ją w cieście, formując kulki. Jeśli ciasto będzie klejące lekko oprószać je mąką, co ułatwi formowanie kulek. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie – schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Uformowane kulki układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 10 minut. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się spłaszczyć; jeśli tego nie zrobią to 2 minuty przed końcem pieczenia przyklepać je lekko drewnianą łyżką. Wyjąć, przestudzić na blaszce (będą bardzo miękkie) a następnie przenieść je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przechowywać w temperaturze pokojowej do 7 dni w szczelnym pojemniku lub puszce. Można mrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation