DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Krążki cebulowe (onion rings) - oryginalny amerykański przepis

Składniki

3 duże cebule (ok. 450 gramów)
250 mililitrów wody gazowanej z lodówki
200 gramów mąki pszennej typu 500
2 łyżeczki soli (ok. 9 gramów)
1 łyżeczka papryki w proszku (ok. 4 gramy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 4 gramy)
500 mililitrów oleju roślinnego (do smażenia)
250 gramów bułki tartej lub płatków kukurydzianych (panierka)

Instrukcje

Do lodówki/zamrażarki wkładamy butelkę wody gazowanej.Zamiast niej możecie użyć też innego niesłodkiego gazowanego płynu, np. piwa.
Do garnka lub sporej miski nalewamy wodę z kranu, w której rozpuszczamy 1 łyżeczkę soli.W roztworze będziemy moczyć nasze krążki cebulowe przed smażeniem, aby pozbyć się ostrego smaku cebuli. Jeśli go lubicie lub używacie słodkiej odmiany cebuli, możecie ten krok pominąć.
Trzy duże cebule obieramy ze skórki.
Kroimy cebule w krążki o szerokości około jednego centymetra.

Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze krążki. Pomiędzy warstwami cebuli może znajdować się odrywająca się, przezroczysta błona, którą należy ręcznie usunąć, aby nie przeszkadzała później w smażeniu.Wykorzystujemy tylko większe krążki (w zależności od rozmiaru cebuli, 4-5 warstw). Najmniejsze części cebuli znajdujące się w jej środku można odłożyć na osobny talerz i wykorzystać do innej potrawy.
Krążki wkładamy do przygotowanej wcześniej wody z solą na około 20 minut.
Do miski wsypujemy 200 gramów mąki. W Stanach, do większości potraw używa się mąki wszystkich zastosowań all purpose flour, której najlepszym odpowiednikiem jest nasza mąka pszenna typu 500.
Dodajemy łyżeczkę ostrej papryki w proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę soli i wszystko mieszamy.Jeśli chcecie, aby onion ringsy były bardziej delikatne i słodkie, możecie dodać mniej soli lub nawet całkowicie ją pominąć.
Dodajemy 250 mililitrów wody gazowanej z lodówki/zamrażarki i dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładką masę.
Masę można mieszać ręcznie lub za pomocą miksera, który znacznie ułatwi pracę.
Na talerzu rozsypujemy bułkę tartą lub pokruszone płatki kukurydziane.Jeśli chcecie zastosować płatki kukurydziane, najłatwiej będzie zgnieść je wsypując do małej, jednorazowej reklamówki, którą następnie należy gnieść rękami.
Krążki cebulowe wkładamy do miski z przygotowanym wcześniej ciastem, a następnie do bułki tartej lub płatków i odkładamy na talerz.
Onion ringsy można przygotować również w wersji serowej. W tym celu z trzech połączonych krążków cebulowych należy usunąć środkowy, który następnie zastępuje się paskiem sera o analogicznej grubości.Takie krążki są dużo grubsze, przypominają niemal donuty. Należy pamiętać, aby smażyć je dłużej.
W garnku rozgrzewamy olej roślinny w takiej ilości, aby nasze krążki cebulowe mogły w nim swobodnie pływać.Im większe naczynie, tym więcej oleju będzie potrzebne, ale dzięki temu proces smażenia przebiegnie szybciej.
Olej powinien mieć około 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie dysponujemy frytkownicą musimy smażyć na wyczucie. Po wrzuceniu do oleju obtoczonego wcześniej w panierce krążka, powinien zacząć skwierczeć.

Smażymy krążki tak, aby nie były zbyt ciasno ułożone, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. W trakcie smażenia należy je obrócić.Krążki będą smażyć się kilkadziesiąt sekund, w zależności od grubości. Łatwo wyczujecie moment kiedy są zrobione.
Jeśli smażycie je pierwszy raz, na początek lepiej użyć panierki z bułki tartej. Krążki w panierce z płatków kukurydzianych już przed smażeniem mają złoty kolor, więc początkującemu może być nieco trudniej wyczuć odpowiedni czas smażenia.
Gotowe krążki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po skończeniu smażenia, nasze onion ringsy są gotowe do podania.

Krążki cebulowe najlepiej smakują z keczupem, sprawdzą się jednak do nich również inne sosy.Możemy podawać je jako osobną przekąskę lub jako dodatek do dań głównych, np. hamburgerów.Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation