Kuchnia

ciasta

Pączki
Takich pączków jeszcze nie jedliście, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem z wiśniowym. Szybki sposób i bardzo prosty a co najważniejsze bez oleju i stania przy patelni.
23 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na rozczyn:
• 50 g drożdży
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mąki
• 100 ml mleka
Składniki na ciasto:
• 50 g cukru
• 60 ml mleka
• 4 żółtka
• 70 g masła
• 400 g mąki pszennej
Składniki dodatkowe:
• 200 g dżemu wiśniowego
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Meko lekko podgrzewam i wszystkie składnik na rozczyn łączę ze sobą, mieszając żeby nie powstały grudki i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Mąkę, sól wsypuje do większej miski, wbijam żółtka, wlewam rozpuszczone z cukrem, ostudzone masło, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Następnie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje ciasto grubości 1, 5 cm. Wycinam kółka i na środku umieszczam po łyżeczce dżemu
4. Zwijam ciasto do góry, zlepiam brzegi tak żeby powstały nam okrągłe kule.
5. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
6. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation