Kuchnia

obiad

Udka z kurczaka w kapuście
Tradycyjne danie to żeberka w kapuście kiszonej ja postanowiłam zmienić przepis i wypróbować danie z udek kurczaka w kapuście kiszonej. Danie wyszło pyszne, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Przekonaj się Sam/a.
50 minut czas przygotowania
4 porcje
Składniki:
• 4 udka z kurczaka
• 1 opakowanie pomysł na soczystego kurczaka z ziołami i papryka.
• 1 kg kapusty kiszonej
• 10 dag grzybów suszonych
• 3 łyżki powideł śliwkowych
• 3 listki laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję na połówki i doprawiam pomysłem na soczystego kurczaka z papryką i ziołami oraz solą. Mięso układam w woreczku do pieczenia na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
2. Grzyby suszone zalewa gorącą wodą i moczę. Kapustę kiszoną przekładam do garnka zalewam wodą i gotuję około 40 minut. Po tym czasie dodaję grzyby wraz z wodą z moczenia grzybów, powidła, ziele angielskie, listki laurowe i gotuję jeszcze 20 minut.
3. Kapustę po ugotowaniu układam w naczyniu razem z upieczonymi udkami.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation