Kuchnia

wypieki

Kate na Instagramie: „Jogurtowy sernik na zimno z chia.

Spod
1/2 szklanki migdałów
10 sztuk daktyli
1/2 szklanki płatków owsianych
szczypta soli

Masa serowa
500 g jogurtu greckiego
40 g nasion Chia @drpelc
200 ml wrzącej wody
20 g żelatyny
2 łyżki odżywki białkowej lub słodzidło @myproteinpl

Mus truskawkowy
Kilka truskawek
2 torebki herbaty owocowej
10 g żelatyny
100 ml wrzącej wody

Spód
Migdały prażymy na suchej patelni. Daktyle moczymy około 1 godz w ciepłej wodzie.
Płatki owsiane i migdały mielimy na mąkę.
W blenderze łączymy wszystkie składniki: zmielone migdały, płatki, daktyle i sol.
Zwilżamy ręce wodą i wyklejamy dno formy przygotowaną masą.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Masa chia
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i czekamy aż ostygnie.
Nasiona mieszamy z jogurtem i wkladamy do lodowki na ok pół godz nastepnie mieszamy z odżywką i żelatyną.
Mus truskawkowy
Zaparzamy herbatę nastepnie rozpuszczamy w niej żelatynę, studzimy, wrzucamy truskawki i blendujemy

Na spod wylewamy mase chia i wkładamy do lodówki.
Następnie tężejący mus truskawkowy wylewamy na górę.
Wkladamy do lodowki na kilka godzin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation