Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto wigilijne

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
1 żółtko
100 g zimnego masła
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
60 g orzechów włoskich
Dodatkowo:
1 dżem porzeczkowy
100 g czekolady gorzkiej lub posypki czekoladowej
Krem miodowy:
500 ml Śmietanki UHT MU! 36%
1 łyżka cukru pudru
150 g białej czekolady
1 łyżka miodu
250 g mascarpone
kilka kropel ekstraktu migdałowego
15 g żelatyny
50 ml wody
Biszkopt makowy:

3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki maku sypkiego
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Spód ciastaKrok 1
Mąkę, żółtko, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło wysypujemy na stolnicę. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.

Na spód foremki (u mnie rozmiar 24×24 cm) wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15-18 minut w temp. 190 stopni. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Jak zrobić ciasto wigilijne?Krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli (przez minimum 6 minut). Dodajemy stopniowo po łyżce cukru ciągle miksując na wysokich obrotach. Beza ma być sztywna i błyszcząca, a cukier ma być całkowicie rozpuszczony. Na sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, a także sypki kisiel i delikatnie miksujemy na małych obrotach.

Składanie ciasta wigilijnegoKrok 3
Przestygnięte ciasto smarujemy dżemem, a następnie nakładamy ubitą bezę.

Ciasto z orzechami na wierzchuKrok 4
Na ubite białka posypujemy posiekane lekko orzechy. Piec przez 20 minut w temp. 170 stopni. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Masa biszkoptowaKrok 5
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie je ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Po około 6 minutach miksowania dodajemy stopniowo cukier, łyżka za łyżką. Gdy powstanie błyszcząca, sztywna masa, wtedy dodajemy żółtka i miksujemy przez niecałą minutę na małych obrotach miksera. Wsypujemy mak, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy rózgą kuchenną jedynie do momentu połączenia się składników.

Masa biszkoptowaKrok 6
Do tej samej foremki (co piekliśmy kruche ciasto) przekładamy masę biszkoptową. Piec przez 25-30 minut w temp. 170 stopni. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Kruchy spód ciastaKrok 7
Składamy ciasto w całość. Na spód foremki nakładamy przestygnięty kruchy spód.

Przygotowanie ciasta na boże narodzenieKrok 8
Pół szklanki śmietanki zagotowujemy w rondelku. Dodajemy do niej większą łyżkę miodu i mieszamy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Następnie dodajemy lekko napęczniałą żelatynę do gorącej śmietanki z miodem. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy i ściągamy z palnika. Odstawiamy do przestygnięcia (ale masa musi być jeszcze płynna). Po tym czasie dodajemy do niej mascarpone i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Pozostałą zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę wraz z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do niej przestygniętą masę i ekstrakt migdałowy. Ponownie dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do powstania jednolitej konsystencji.

3/4 gotowego kremu nakładamy na kruchy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Składniki na ciasto wigilijneKrok 9
Następnie nakładamy biszkopt makowy (gdyby wyszedł Wam nierówny, czy zbyt wysoki to go nieco wyrównujemy ostrym nożem do powstania równego blatu. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem oraz startą czekoladą (można użyć posypki czekoladowej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation