Kuchnia

wypieki

Tarta z winogronami i galaretką
Składniki na spód:

220 g mąki

120 g masła

1 żółtko

3 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:

galaretka zielona (u mnie agrestowa)

kilka kiści jasnych winogron



Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, podzielić na połowę i zostawić do stężenia.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie formę do tarty (najlepiej z odpinanym dnem) o średnicy 25 cm wysmarować masłem i obsypać mąką i wylepić ciastem dno i brzegi formy. Podziurkować widelcem i piec w 180oC około 25 minut (do złotego koloru ciasta). Całkowicie wystudzić.



Składniki na mus:

200 g serka homogenizowanego waniliowego

połowa tężejącej galaretki



Serek połączyć z galaretką z połową tężejącej galaretki i wyłożyć na na upieczone ciasto. Wyłożyć winogrona i zalać resztą galaretki, Schłodzić w lodówce przez 2 godziny przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation