Kuchnia

rybki

Filet z mintaja (lub podobnej ryby) w maśle cytrynowym:


• ryba mniej lub bardziej rozmrożona (jeszcze zdrowiej świeża). Ja najczęściej kupuję mrożoną w Biedronce (ma tylko 5% glazury, więc ubytek wagi jest znikomy! No i bardzo smaczna)
• sól i pieprz (ew. można użyć przyprawy do ryb)
• roztopione masło (50-60 g na porcję dla 1 osoby)
• 1-2 łyżeczki soku cytryny
• natka pietruszki (ja użyłam suszonej - czubata łyżeczka na porcję)
• słodka papryka w proszku (ja o niej zapomniałam, a było pyszne, więc nie jest bezwzględnie konieczna)

Przygotowanie ryby:


• rozmrożoną (choćby częściowo) rybę posolić, popieprzyć (dobrze byłoby, żeby przez kwadransik miała czas na przesiąknięcie przyprawami)
• przygotować naczynie - głęboki talerz lub miskę termoodporną
• rozpuścić masło (jakkolwiek - w mikrofali lub w rondelku na gazie), dodać posiekane listki pietruszki, wymieszać
• ułożyć rybę w naczyniu docelowym (w tym samym ryba będzie gotowana jak i spożywana! Jaka oszczędność wody!) w ten sposób, by cieńsze fragmenty ryby skierowane były ku środkowi naczynia, a grubsze na zewnątrz - mikrofale grzeją od zewnątrz do wewnątrz - logiczne?
• do masełka z pietruszką dodać sok cytryny (nie ma co żałować, będzie pyszne!), zmieszanym sosem polać powierzchnię kawałków ryby jak najdokładniej się da.
Teraz wystarczy wstawić naczynie do kuchenki i podgrzewać 3 do 5 minut (moc 750 W), ewentualnie w trakcie ponownie polać sosikiem, który zacznie się wydzielać lub odwrócić rybki. W tym czasie podać na stół surówkę i sztućce, bo za chwilę nie będzie na to czasu i dojdzie do niekontrolowanej konsumpcji ręcami. Podać i wysłuchiwać niekończących się komplementów (od "mmmniam" począwszy) już od pierwszego kęsa.
Filet z ryby w maśle cytrynowym z pietruszką już po 3-5 minutach jest gotowy do spożycia. Mięso jest delikatne i bardzo smaczne, ale jak widać, znacznie się skurczyło. Stąd moja sugestia, że na osobę należy przeznaczyć minimum 20 dag surowej ryby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation