DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Risotto z kurczakiem - niebo na talerzu

składniki:

– 250 g ryżu arborio
– ok. dwóch szklanek gorącego bulionu
– cebula
– dwa udka z kurczaka lub dwie nieduże piersi
– duża łyżka masła
– kieliszek białego wina
– mała, czerwona papryka (niekoniecznie)
– pęczek posiekanej natki pietruszki
– dwie łyżki startego parmezanu
– sól, pieprz
– ew. 1/4 szklanki gęstej śmietany ( jeśli lubimy kremowy, śmietanowy sos)

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać mocno połowę masła.
Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w niedużą kostkę mięso.
Powstrzymać się chwilę od mieszania, by mięso złapało lekko złotawy kolor.
Dodać paprykę.
Kiedy mięso i warzywa lekko się podsmażą, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino.
Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki.
Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, ew. śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu.
Sprawdzić, czy risotto jest wystarczająco słone, w razie potrzeby doprawić, dodać świeżo zmielony pieprz.
Przed samym podaniem posypać danie resztą parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation