Kuchnia

torty

Ciasto Kinder Country bardzo delikatne,bez pieczenia,proste w przygotowaniu i przepyszne. Wiele się nie różni od batonika Kinder Country.Polecam wszystkim smakoszom tego typu ciast!

Składniki:
350 ml śmietanki słodkiej 30%
250 g serka mascarpone
250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników)
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
Sposób Przygotowania:
Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone,zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę.Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.

W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać ,aż składniki się połączą.

Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego,wlać jasną masę,wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Rady:
Kangusów należy dodać tyle aby masa była dość tęga ,u mnie wyszło 3 szklanki.
Śmietanę należy ubić na sztywno,dodać serek mascarpone i nadal ubijać ,aż masa stężeje,dopiero potem pomalutku wlewać ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę ciągle miksując.Dodać kangusy i wymieszać łyżką.
Jeżeli po 2 godzinach ciasto ci się rozpływa ,pozostaw je w lodówce na noc ! Kangusy na pewno napęcznieją i ciasto zrobi się tęgie.
Do ubicia śmietanki można dodać śmietan fix.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation