DIY - zrób to sam

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Okładniczki z sosem czosnkowo-pietruszkowym
16 okładniczek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek (podwójna ilość soku wyciśniętego z cytryny)
W pierwszej kolejności należy oczyścić dokładnie okładniczki. W tym celu wkładamy je do naczynia z zimną wodą i garścią grubej soli. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny (w ten sposób usuniemy większość zawartego w nich piasku). Przed użyciem dokładnie je płuczemy pod bieżącą zimną wodą.

W międzyczasie przygotowujemy sos winegret. Do naczynia blendera wkładamy natkę pietruszki i czosnek. Dodajemy sok z cytryny i rozdrabniamy wszystkie składniki. Następnie wlewamy oliwę i miksujemy do czasu, aż sos zgęstnieje.

Kładziemy okładniczki na gorącą patelnię posmarowaną 1 łyżką oliwy z oliwek. Smażymy je po około 1 minucie z każdej strony i gdy zaczną się otwierać polewamy każdą z nich przygotowanym wcześniej sosem. Smażymy jeszcze około 1-2 minuty jednak niezbyt długo, bo okładniczki zrobią się twarde i gumiaste. Wykładamy je na talerz i polewamy sosem z patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation