Kuchnia

kuchnia

Mielone w sosie grzybowym
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie grzybowym. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
9 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Sól
• Olej do smażenia
Składniki na sos:
• ½ kg pieczarek
• 1 cebula
• 1 szk. wody
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
• 5 dag grzybów suszonych podgrzybków
• 4 ogórki kiszone
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• Szczypta chili
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól, Następnie dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wlewam śmietanę i wszystko dokładnie wyrabiam. Z masy mięsnej formuję okrągłe kotlety, smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Następnie dodaję namoczone wcześniej grzyby suszone i pokrojone dowolnie ogórki kiszone. Podlewam wodą, dodaję ketchup, chili i gotuję przez 10 minut. Po tym czasie zagęszczam sos mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę z kotletami.
3. Gotowe.
4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation