Kuchnia

obiad

9. Muszelki z sosem meksykańskim
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia wszystkim miłośnikom zapiekanek. Genialne połączenie smaków z aromatycznymi dodatkami i pełnymi smaków warzywami, nikogo nie zostawi obojętnym wobec siebie. Łatwe dostępne składniki i szybkość wykonania sycącego dania na każdą okazje, zawsze warto mieć w pamięci.
40 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
• ½ opakowania makaronu muszelki
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 jako
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12 %
• 1 marchew
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1 łyżka miodu
• 240 g fasolki czerwonej w puszce
• ½ puszki kukurydzy konserwowej
• 10 g sera parmezan
• 1 pęczek szczypiorku
• Olej do smażenia
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• Sól
• 1 łyżka przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, przyprawę Gyros, sól, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą i wlewam śmietanę. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję jedną łyżkę ketchupu. Mięso odstawiam na bok.
2. Na drugą patelnie wlewam koncentrat pomidorowy, pozostały ketchup. ocet, miód, odlaną z zalewy fasolkę oraz kukurydzę i doprawiam przyprawami, papryką ostrą, słodką i chwilkę smażę.
3. Sos przekładam na dno naczynia żaroodpornego.
4. Muszelki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu każdą muszelkę napełniam mięsem i układam na sosie.
5. Posypuję serem parmezan i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180°C.
6. Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation