Kuchnia

obiad

Kotlety z masłem ziołowo czosnkowym
Zapach tych kotletów unoszący się po domu przyciągnie każdego domownika. Drobiowe kotlety mielone z aromatycznym masłem czosnkowo ziołowym. Takie kotlety również można przygotować na różne uroczystości.
10 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 100 g sera cheddar
• 1 pęczek koperku
• 150 g masła
• 3 ząbki czosnku
• 10 g Bazylii świeżej
• 1 jajko
• 3 łyżki bułki tartej +do panierki
• Olej do smażenia
• 1 ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki tymianku suszonego
• ½ łyżeczki pieprzu
• 2 łyżeczki suszonego oregano
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki i mielę maszynką do mielenia mięsa. Ser cheddar ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso, ser przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, oregano, sól, pieprz i wyrabiam masę mięsną.
2. Do naczynia blendującego przekładam masło, obrany czosnek, koperek, bazylię, wsypuję sól, suszony tymianek i dwie minuty blenduję. Masło przekładam do naczynia i na 10 minut chowam do lodówki. Po tym czasie dziele masło ziołowo czosnkowe na słupki.
3. Masę mięsną dziele na równe porcje, każdą porcję masy mięsnej spłaszczam dłonią, aby uzyskać placek. Na środku każdego placka układam porcję masła ziołowo czosnkowego, następnie dokładnie sklejam formując owalne kotlety.
4. Kotlety panieruję bułce tartej i obsmażam na rozgrzanym oleju. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
5. Kotlety podaję z surówką oraz ziemniakami.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation