Kuchnia

obiad

Zapiekany filet kurczaka z młodymi warzywami

Kilka chwil i pyszne danie ląduje na Twoim stole. Proponuje dziś na obiad pyszną zapiekankę, której smak rozpływa się w ustach, a zapach unosi się po całym domu. Nawet dzieci, które tak naprawdę są grymaśne, zjedzą te danie z przyjemnością.
50 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 4 cebule
• 5 szt. młodych ziemniaków
• 4 młode marchewki
• 4 łyżki majonezu
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 10 dag sera żółtego
• 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Sól
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Mięso doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą.
2. Cebule obieram, kroję w plasterki, układam na dnie naczynia.
3. Na cebuli układam obrane, umyte, pokrojone w plasterki ziemniaki. Doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz solą.
4. Na ziemniakach układam wcześniej przygotowane mięso.
5. Mięso przykrywam obranymi, umytymi, pokrojonym w plasterki marchewkami.
6. Następnie piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
7. Ketchup mieszam z majonezem i smaruję wierzch upieczonej zapiekanki, następnie posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
8. Ponownie umieszczam zapiekankę w piekarniku i zapiekam do chwili rozpuszczenia się sera.
9. Gotowe.
10. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation